TEXT_SIZE

Conferința Națională ”1 Decembrie - Ziua Unității Naționale” - ediția a VI-a

 

IMNUL ROMÂNIEI

imnul

Conferinta Nationala, 1 DECEMBRIE - ZIUA UNITATII NATIONALE, editia a-VI-a

Dragi români

1 Decembrie, Ziua Națională a României, reprezintă o dată de referință pentru istoria românilor. În anul 2018 România aniversează 100 de ani de la desăvârșirea statului național român prin unirea provinciilor românești cu Vechiul Regat (Basarabia - 27 martie 1918, Bucovina - 28 noiembrie 1918 și Banat, Crișana, Maramureș și Ardeal - 1 decembrie 1918).
Rațiunea românilor de a căuta permanent împrejurări pentru concretizarea năzuinței de a înfăptui Marea Unire o regăsim în numeroase documente – mărturii istorice de-a lungul timpului. Efortul susținut al românilor pentru înfăptuirea Marii Uniri este excepțional descris prin cuvintele lui Nicolae Titulescu, rostite la Ploiești, în 3 mai 1915, la întrunirea Acțiunii Naționale, în chestiunea Ardealului:
"... Problema care se pune azi României, e înfricoșător, dar simplu; sau România pricepe datoria pe care i-a creat-o evenimentele în curs, și-atunci istoria ei abea începe, iar viitorul ei va fi o răzbunare prelungită și măreață a umilințelor ei seculare; sau România, mioapă la tot ce e „mâine", cu ochii mari deschiși la tot ce e „azi" nu pricepe și înlemnită stă pe loc, și atunci istoria ei va înfățișa pentru vecie exemplul unic și mizerabil, al unei sinucideri viețuite.
Din împrejurările de azi, România trebuie să iasă întreagă și mare!
România nu poate fi întreagă fără Ardeal! (Nicolae Titulescu – 3 mai 1915)..." (extras din discursul publicat în volumul apărut sub egida Academiei Oamenilor de Știință, în îngrijirea lui George G. Potra "Nicolae Titulescu. Neuitarea geniului").
Ediția din acest an a Conferinței Naționale 1 Decembrie – Ziua Unității Naționale organizată de Casa Corpului Didactic Timiș își dorește să fie în același măsură aniversar, promotor al sentimentului de mândrie națională datorită marilor realizări ale României în cei 100 de ani de la Marea Unire și marcator al evenimentelor istorice din aceeași perioadă.
Pentru a sublinia marile realizări ale României în cei 100 de ani de la Marea Unire ne propunem să edităm un volum aniversar, o ediție specială dedicată centenarului Marii Uniri.
Tematica generală:
a. Aniversarea marelui eveniment al Unirii – Fondarea statului național unitar – România Mare. Contribuții ale provinciilor istorice românești
b. Evenimente marcante pentru evoluția României 1918 – 2018
c. Românii din afara granițelor în perioada 1918-2018
d. Multiculturalitate – Conviețuirea împreună cu naționalitățile conlocuitoare din România după înfăptuirea Marii Uniri (1918 – 2018).

Invitația la eveniment poate fi descărcată de aici

Formularul de înscriere cu lucrare - aici

Formularul de înscriere fără lucrare - aici

Vă asteptăm cu drag!

Cristian Gabriel VLAD
Director CCD Timiș
Joi, 28 10 2021